Jakie są rodzaje burgerów?

Burger to kotlet tradycyjnie przygotowany z siekanej bądź mielonej wołowiny, która musi być najlepszej jakości. Restauracja Pasibus w Olsztynie oferuje najlepszej jakości potrawy. Serwowane burgery od lat są uwielbiane przez klientów.

Burgery w Olsztynie

Wszystkie burgery serwowane w restauracji Pasibus mają odpowiednią ilość tłuszczu – koło 20-25 proc. Do przyrządzenia burgera wykorzystywane są różne części wołowiny. Mowa tutaj o łopatce, karkówce, antrykocie, a także ligawie. Dobrze wypieczony kotlet to podstawa pysznych kanapek serwowanych w Ameryce oraz wielu innych krajach. Restauracja Pasibus w Olsztynie jest cenione nie tylko przez mieszkańców Olsztyna, ale również wielu okolicznych miejscowości. Oferowane są różnego typu burgery. Z tego powodu każdy klient wybierze coś idealnego dla siebie. Warto dowiedzieć się, jakie są rodzaje burgerów. 

Rodzaje burgerów

Okazuje się, że hamburger jest podstawową wersją kanapki. Zawiera kotlet razem z dodatkami sosów oraz warzyw. Cheeseburger to rozszerzona wersja hamburgera, która wzbogacona została o ser. Jej autorem był amerykański kucharz Lionel Sternberger, które po raz pierwszy zaserwował to danie w 1924 roku. Bardzo popularny jest również chickenburger. Mowa tutaj o modyfikacji burgera, która zawiera kotlet drobiowy. Serwowany jest też fishburger, czyli wariant dla miłośników ryb. Bardzo popularny jest też burger wegański oraz wegetariański. Zdobywa on w Polsce coraz więcej miłośników. 

Kotlety przygotowywane są na różne sposoby. Często zrobione są z warzyw, nasion roślin strączkowych oraz kasz. Trzeba wiedzieć o tym, że najlepsze burgery według tradycyjnej receptury powstają z siekanej wołowiny. Kotlety trzeba formować w miarę luźno, a mięso nie może być zbite, gdyż w takim przypadku burger wyjdzie twardy. Co istotne, soczystość i wyrazisty smak nadaje mu bulion z przyprawami. Smaży się go na rozgrzanej patelni lub grillu bez dodatku oleju. Obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż kilka minut na każdą stronę. Do burgery dobierana jest okrągła pszenna bułka. Kroi się ją na pół i przeważnie delikatnie podgrzewa. Składniki dodatkowe mogą być różne, w zależności od wybranego burgera. 

Cheeseburger to kotlet wołowy, a także lekko roztopiony żółty ser. Plaster kładzie się bezpośrednio na burgerze. Pozostałe dodatki to sałata, cebula, pomidory, a także sosy. Trzeba zaznaczyć, że kuchnia amerykańska zna też inne typy cheeseburgerów. Co ciekawe, standardowy amerykański burger podobny jest do niemieckiego befsztyka z siekanej wołowiny, który pochodzi z Hamburga. Niektórzy są zdania, iż tradycyjny w kuchni polskiej kotlet mielony także przypomina smakiem, a także wyglądem burgera, jednakże dobrze zwrócić uwagę na  to, że hamburgery smażone są bez dodatku oleju. Przed obróbką termiczną nawilżane są bulionem, co jest dość znaczną różnicą. Wszystkie burgery oferowane w restauracji w Olsztynie są najlepszej jakości. Mięso pochodzi od zaufanych hodowców. Oferowane są też burgery wegetariańskie, które są bardzo popularne.

Szerokie menu Pasibusa znajdziesz na https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/olsztyn/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 4 =