Czym różnią się poszczególne rodzaje kawy ziarnistej?

Nie jest tajemnicą, że kawa w ziarnach jest lepsza od mielonej. Ma lepsze właściwości, w tym intensywniejszy aromat i lepszy smak, które mogą utrzymywać się przez wiele tygodni. Jest doskonała do przyrządzania zarówno klasycznego, mocnego espresso, jak i mlecznych latte i cappuccino. Wiele osób ma jednak wątpliwości, który spośród wielu jej dostępnych na rynku rodzai wybrać. Sprawdź, czym różnią się poszczególne gatunki kaw ziarnistych.

Najpopularniejsze gatunki kaw ziarnistych

Ilość dostępnych na sklepowych półkach kaw może przyprawiać o zawrót głowy. W rzeczywistości jednak nie różnią się one między sobą tak bardzo gatunkiem. Jak się okazuje wybór ten, nie jest aż tak duży i skomplikowany, jakby mogło się wydawać. Na europejskim rynku można spotkać dwa najpopularniejsze rodzaje kaw ziarnistych – Arabice i Robustę, które występują jak single. Możliwe także jest natknięcie na trzeci, będący ich mieszanką. Wszystkie trzy gatunki, niezależnie od producenta, często pochodzą z tego samego regionu, tzw. pasa kawowego.

Ameryka Środkowa i Południowa Arabica – królestwo Arabici

Najpopularniejsze gatunki kaw, choć uprawiane są w podobnych regionach globu, różnią się w znacznym stopniu. Inaczej są uprawiane, a także mają inne właściwości oraz walory smakowe. Plantacje Arabici znajdują się zazwyczaj na wysokości do 800 do 2000 metrów n.p.m, a optymalna temperatura ich uprawy to 16–24 stopnie Celsjusza. Gatunek ten wykazuje się mniejszą odpornością na niekorzystne warunki pogodowe. Jednakże spełnienie wszelkich koniecznych do jej uprawiania wymagań, sprawia, że otrzymana z tych ziaren kawa jest łagodna i słodka w smaku. To doskonały wybór dla każdego, kto ceni sobie słodycz czekolady, a także nut owocowych, które można wyczuć w każdej jej filiżance.

Specjał z Wietnamu, Brazylii i  Indonezji –  Robusta

Warunki uprawy drugiego najpopularniejszego gatunku kawy ziarnistej są nieco inne. Plantacje Robusty występują najczęściej na wysokości do 800 metrów n.p.m. Ziarna kawowca tego rodzaju wymagają wyższych temperatur niż Arabica, bo od 22 do 30 stopni Celsjusza. Są one jednak o wiele odporniejsze na zmienne warunki. Robusta będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka mocnej kawy o dużej zawartości kofeiny.

Uprawa a obróbka

Kraje, w których najczęściej uprawiane są ziarna kawowca, zarówno gatunku Robusty, jak i Arabici, nie zajmują się jednak często ich obróbką i wypaleniem. Palarnie kawy znajdują się w wielu różnych miejscach na całym świecie, również w tych oddalonych od kawowych plantacji o tysiące kilometrów. Wiele z nich mieści się także w Polsce! W większości to mniejsze, rzemieślnicze manufaktury, które podchodzą do swojego fachu z szacunkiem i poszanowaniem długoletnich tradycji. Należą do nich między innymi nasze palarnie kawy Wrocław Cafe Panamera.

Nie tylko uprawa ma znaczenie

Poza warunkami uprawy na odmienne walory poszczególnych rodzajów kawy wpływa też rodzaj obróbki ziaren. Chodzi między innymi o stopień ich wypalenia. Wśród nich wymienić można jasny, średni i ciemny sposób palenia. Dla przykładu 100% Arabica Jamaica Blue Mountain zalicza się do kaw wypalonych w stopniu średnim. Odpowiada to za jej wyrafinowany, łagodny i czysty smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − pięć =